Biografie, recensies, discografie

Biografie2024-06-16T20:09:36+00:00

Biografie Peter Caelen

Pianist Peter Caelen geeft concerten op gerenommeerde podia als het Concertgebouw in Amsterdam, De Doelen in Rotterdam, de Rhein Mosel Halle in Koblenz, de Saarbrücker Kammerkonzerte, de Grote Zaal van het Koninklijk Conservatorium in Brussel, Holywell Music Room in Oxford en vele andere podia in Europa. De laatste jaren treedt hij meer en meer op in Azië. In China gaf hij in meer dan dertig steden concerten op podia als Beijing Concert Hall, Daning Theatre in Shanghai, Shenzhen Concert Hall en Qingdao Grand Theatre Concert Hall. In 2022 reisde hij samen met zijn oud-student David Voncken naar Indonesië voor concerten en masterclasses in Jakarta, Medan en Semarang. Peter Caelen is eveneens een graag geziene gast op festivals als de Klevischer Klaviersommer (Duitsland), het Kamarihelmi Festival (Finland), het Spectrum Festival (Slovenië), het Alba Music Festival (Italië), Krakow Musical Autumn (Polen) en Klassz a Parton (Hongarije).

Tijdens zijn concertreizen wordt Peter Caelen regelmatig vergezeld door cellist Olsi Leka met wie hij een vast duo vormt. Sinds het begin van hun samenwerking hebben ze opgetreden in heel Europa en ver daarbuiten. Als kamermusicus werkte hij echter ook met tal van andere musici, waaronder de violisten Simone Lamsma en Esther Yoo, klarinettist Roeland Hendrikx, de Atrium en Carducci Strijkkwartetten, leden van het Belgian National Orchestra en de blazers van de Deutsche Kammerphilharmonie Bremen.

Een voortreffelijk en veelzijdig vakman (Eindhovens Dagblad)

Peter Caelen won een eerste prijs van het Prinses Christina Concours in Den Bosch en was finalist van het Internationale Johannes Brahms Wettbewerb in Pörtschach (Oostenrijk). Tijdens de World Music Competition Ibla Grand Prize in Italië werd hij onderscheiden met een diploma. Muziekgebouw Frits Philips in Eindhoven presenteerde hem in 2005 als ‘Zuiderlicht’ en stelde hem hiermee in de gelegenheid gesteld zijn eigen concertserie samen te stellen.

Naast een cd met cellist Olsi Leka verschenen er meerdere solo cd’s. Verder was hij te beluisteren op radiozenders als Radio Vier, Musiq’3, KLARA en SWR. Hij gaf masterclasses in Engeland, Finland, België en Indonesië.

Sinds de oprichting in 2006 is hij de bezielende leider van de Excellent Concerten, een internationaal gerenommeerde serie met podia in Nederland en België. Daarnaast is hij ook programmeur van de serie Muziek Klassiek Gulpen.

Peter Caelen studeerde aan de conservatoria van Maastricht en Amsterdam bij Frans van Beveren, Joop Celis en Willem Brons. Hij vervolgde zijn studie bij Peter Feuchtwanger in Londen en Thomas Duis in Saarbrücken. Daarnaast volgde hij masterclasses bij musici als Peter Donohoe, Lazar Berman, Eugen Indjic en Jan Michiels.

Biografie Peter Caelen

Pianist Peter Caelen studeerde aan de conservatoria van Maastricht en Amsterdam bij Frans van Beveren, Joop Celis en Willem Brons. Hij vervolgde zijn studie bij Peter Feuchtwanger in Londen en Thomas Duis in Saarbrücken. Daarnaast volgde hij masterclasses bij musici als Peter Donohoe, Lazar Berman, Eugen Indjic, Piotr Paleczny en Jan Michiels.

Peter Caelen geeft concerten in heel Europa en China op gerenommeerde podia als het Concertgebouw in Amsterdam, De Doelen in Rotterdam, Beijing Concert Hall, Shandong Grand Theatre Concert Hall in Jinan, Holywell Music Room in Oxford, de Grote Zaal van het Koninklijk Conservatorium en Concerts de Midi in Brussel, de Saarbrücker Kammerkonzerte, de Rhein Mosel Halle in Koblenz en Sellosali in Espoo. Daarnaast is hij te gast op festivals als de Klevischer Klaviersommer, de Mendelssohn-Tage, het Kamarihelmi Festival, het International Festival Summer in Old Ljubljana Town, het Alba Music Festival en het Euro Chamber Music Festival Gdansk. Als solist trad hij op met verschillende orkesten en als kamermusicus werkt hij met tal van musici, waaronder de violisten Simone Lamsma, Esther Yoo, Lisanne Soeterbroek en Hans van Kerckhoven, cellist Olsi Leka, de Atrium en Carducci Strijkkwartetten, leden van het Concertgebouworkest en het Symphonieorchester des Bayrischen Rundfunks en de blazers van de Deutsche Kammerphilharmonie Bremen. In 2017 maakte hij samen met violist Volodja Balzalorsky een tournee van dertien concerten naar China met de complete werken voor viool en piano van Brahms.

Een voortreffelijk en veelzijdig vakman (Eindhovens Dagblad)

Caelen won een eerste prijs van het Prinses Christina Concours in Den Bosch en was finalist van het Internationale Johannes Brahms Wettbewerb in Pörtschach (Oostenrijk). Tijdens de World Music Competition Ibla Grand Prize in Italië werd hij onderscheiden met een diploma. Muziek Centrum Frits Philips in Eindhoven presenteerde hem in 2005 als ‘Zuiderlicht’. Hierdoor werd hij in de gelegenheid gesteld zijn eigen concertserie samen te stellen.

Peter Caelen was te beluisteren op zowel Nederlandse als buitenlandse radio- en tv-zenders, waaronder Radio Vier, Musiq’3 en SWR. Er verschenen meerdere solo cd’s evenals een cd met cellist Olsi Leka. Caelen gaf masterclasses in Engeland, Finland en België. Ook is hij jurylid bij concoursen in binnen- en buitenland (o.a. Belfius Classics).

Peter Caelen is leider van de Excellent Concerten in het Ursulinenconvent in Eijsden en de Paterskerk in Rekem (België). Daarnaast is hij artistiek leider van Stichting Muziek Klassiek Gulpen.

Discografie Peter Caelen

Youtube Peter Caelen

Recensies Peter Caelen

‘Verder was de prestatie van de muzikanten van de avond op zoveel manieren oprecht. Daar waren ze; ze speelden trots en met zoveel inleving.’

Klassiek Centraal

‘Wieviel Musikalität und wieviel musikalisches und technisches Können in einer solchen bearbeitung stecken, zeigte der Vortrag Caelens der “Norma-Reminiszenzen”, einem Querschnitt durch Bellinis bekannter Oper. Mit viel Schwung und Pedal vorgetragen, konnte der Pianist auch die Feinheiten der motivischen Arbeit gut darstellen.’

Fränkische Landeszeitung

’…een van de meest talentvolle Limburgse pianisten van de jonge generatie’

Dagblad De Limburger

‘Caelen schitterde vooral in een selectie uit Beethovens Eerste Pianoconcert waarin diverse pianistische hoogstandjes zijn verwerkt. Mede vanwege een uitstekende timing, maakte hij er samen met het Nederlands Theater Orkest een volwassen mini-concert van. ”Een geweldige prestatie en een feest om zo te mogen samenwerken”, complimenteerde Van Hessen hem na afloop’

Eindhovens Dagblad

‘Met name in zes Kleine Klavierstücke van Arnold Schönberg. Met veel aandacht voor detail en een fraaie, bezonken timing werden deze sfeervolle miniaturen vertolkt. Gezien de ademloze aandacht van dit ‘verwende’ publiek één van de hoogtepunten van het recital’…’Sonate nr. 31 van Beethoven. Dit late en rijpe pianowerk van deze componist werd wel zeer indrukwekkend neergezet. Ook hier weer een opmerkelijk gevoel voor detail, maar ook een volstrekte beheersing van de dynamiek. Het leek af en toe of de pianist een zwelpedaal tot zijn beschikking had, zo geleidelijk en traploos waren zijn crescendi en decrescendi’.

Provinciale Zeeuwse Courant

’Zeggingskracht en uitstraling bezat de concertgever zeker, want zijn voordrachten boeiden en hij musiceerde vanuit zijn hart’

Eindhovens Dagblad

‘…Berg, Ligeti, en de erg goed gespeelde maar te lange Brahmssonate maakten het concert héél goed. Een héél interessante jongeman, een zeer goed pianist.’

Kroniek van het ECCG

‘Ongewoon maar spannend recital’

BN De Stem