Olsi Leka, cello & Peter Caelen, piano

/, Excellent Summit Serie, Peter Caelen/Olsi Leka, cello & Peter Caelen, piano
Laden Evenementen2025-02-09/Kapel Opveld Maastricht/14.30 uur

 

‘Last famous words’

Claude Debussy                                     Sonate

Auguste Franchomme                          Nocturne opus 14 nr. 1

Frédéric Chopin/Auguste                    Nocturne opus 15 nr. 1

Franchomme

Felix Mendelssohn                                Variations concertantes opus 17

Frédéric Chopin                                      Sonate opus 65

Van de slechts negen werken die Frédéric Chopin schreef voor andere instrumenten dan de piano, zijn er vier gewijd aan de cello. Het laatste, de sonate, beleefde zijn première op 16 februari 1848 in de Salle Pleyel in Parijs, uitgevoerd door Auguste Franchomme en de componist zelf. Het zou het laatste publieke optreden van Chopin zijn. De uit Lille afkomstige Franchomme was een gevierd cellist en componeerde zelf een slordige vijftig werken voor cello. Afgezien van zijn nauwe band met Chopin was hij ook bevriend met Felix Mendelssohn. Een kleine zeventig jaar na  Chopins cellosonate begon Claude Debussy aan zijn laatste grote project: zes sonates voor verschillende instrumenten. Uiteindelijk zou hij er slechts drie voltooien. De cellosonate vormde de opmaat van zijn project, geschreven tijdens de zomer van 1915 in Normandië.

Olsi Leka en Peter Caelen hebben sinds het begin van hun samenwerking in 2015 veelvuldig opgetreden in heel Europa en daarbuiten. Zo gaven ze concerten op gerenommeerde podia en festivals als de Grote Zaal van het Koninklijk Conservatorium van Brussel, het International Festival Summer in Ljubljana Old Town, het Alba Music Festival en Krakow Musical Autumn. Tijdens twee succesvolle tournees door China traden ze onder andere op in Daning Theatre Shanghai, Shenzhen Concert Hall, Qingdao Grand Theatre Concert Hall, Harbin Concert Hall en Xiamen Jiageng Theatre. Ze waren te beluisteren op radiozenders als KLARA en Musiq’3 en in 2018 verscheen hun cd ‘Réminiscence’.

Toegang                                              € 28,-/tot 27 jaar € 18,-

Kaartverkoop

U kunt kaarten per e-mail op info@excellentconcerten.nl of telefonisch reserveren op 0031 (0)43 408 5838. Voor losse kaartverkoop aan de kassa kunt u terecht vanaf één uur voorafgaand aan het concert. Alle kaarten zijn inclusief koffie in de pauze en een drankje na afloop. Parkeren vrij.